Corona vandaag: grenzen dicht, thuiswerken en hamsteren

De coronacrisis deelde harde klappen uit aan de economie. De Amsterdamse AEX-index sloot de op een na slechtste beursweek 18,5 procent lager af dan bij de opening op maandag.

 

Verschillende landen besloten hun grenzen te sluiten, luchtvaartmaatschappijen zagen zich gedwongen tal van vluchten te annuleren. KLM schrapt als gevolg van de crisis 1500 tot 2000 voltijdsbanen. Ook wil het bedrijf werktijdverkorting voor het hele personeel.

 

Zeker 5000 bedrijven dienden vandaag eenzelfde verzoek in bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Normaal vragen tussen de 100 en 200 bedrijven in een heel jaar om werktijdsverkorting.

 

Het kabinet kondigde aan te onderzoeken welke maatregelen nodig zijn om de financiële gevolgen van het coronavirus op te vangen. De Europese Commissie heeft 37 miljard vrijgemaakt om lidstaten te ondersteunen.

 

Lege restaurants

 

De economische gevolgen bleven niet beperkt tot de luchtvaart. Volgens de brancheorganisatie voor Nederlandse horeca is het aantal annuleringen in restaurants opgelopen tot 48 procent. Minister Van Engelshoven gaat met de culturele sector om tafel om te voorkomen dat instellingen omvallen.

 

Hoewel de nieuwe maatregelen tot in ieder geval 1 april gelden, kijken verschillende instanties en organisaties al verder vooruit. Zo gaat Jan Lammers, directeur GP Zandvoort, ervan uit dat de Formule 1-race van Zandvoort op 3 mei niet door zal gaan.

 

Source link