Coronavirus: minder nieuwe besmettingen en scholen wel of niet dicht?

Opnieuw veel nieuwe besmettingen in Nederland, maar minder dan een dag geleden. Sinds de vorige update zijn nog eens 155 mensen positief getest op het coronavirus. Dat brengt het totaal op 959 patiënten, meldt het RIVM.

 

Vrijdagmiddag werden 190 nieuwe patiënten gemeld. Volgens het RIVM is de daling het gevolg van het veranderde testbeleid. Sinds donderdag worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten.

 

Scholen wel of niet dicht?

 

Het kabinet bekijkt vermoedelijk opnieuw of scholen open kunnen blijven. Er staan de komende dag gesprekken gepland met organisaties uit het onderwijs en ook met ziekenhuizen, het RIVM en de Federatie Medisch Specialisten (FMS). Mogelijk wordt dan besloten om de scholen te sluiten, iets waar het kabinet tot dusver niet aan wilde.

 

De FMS, die zo’n 22.000 specialisten en instellingen vertegenwoordigt, riep het kabinet de afgelopen dag op om de scholen te sluiten. De specialisten zijn bang dat kinderen en jongeren het coronavirus wel degelijk kunnen verspreiden.

 

De artsen maakt zich ook zorgen over de voorraad mondkapjes en coronatesten. Een deel van de achterban heeft die nog maar genoeg voor een dag of twee.

 

Buitenland

 

In Spanje is de noodtoestand afgekondigd vanwege het coronavirus. Alle restaurants en cafés sluiten en ook alle niet-essentiële winkels, scholen en universiteiten moeten dicht. Mensen mogen alleen hun huis uit om naar hun werk te gaan, boodschappen te doen of anderen te verzorgen.

 

Ook Frankrijk neemt verregaande maatregelen om ervoor te zorgen dat de verspreiding van het virus beperkt blijft. Alleen supermarkten, apotheken, benzinepompen en banken blijven open. Ook de overheidsdiensten blijven hun werk doen.

 

Inwoners en toeristen in Madrid reageren gelaten op de nieuwe maatregelen:

 

Source link